2. januar 2025

De 10 vigtigste

e-handelstrends i 2025

Velkommen tilbage fra juleand og nytårstorsk. Vi håber den værste højtidsstress har lagt sig og du er klar til et nyt år i e-handlens tegn. Hvis ikke skal den her artikel nok få dig hele vejen tilbage til skrivebordet og lagerhallerne. Vi skal igennem de vigtigste trends for det nye år – og det er både nye og gamle kendinge, der viser sig i krystalkuglen. Lad os dykke ned i det!

1. Webtilgængelighed

Vi starter på en trend, der er lidt mere skal end må. EU har nemlig strammet skruen med deres webtilgængelighedsdirektiv. Parlamentet har sat en deadline på, hvornår de europæiske webshops, skal være tilgængelige for alle. Skæringsdatoen er d. 28. juni og her skal din webshop leve op til mere end 70 forskellige retningslinjer for godt webdesign. Hvilke retningslinjer er i vanlig EU-stil ikke synderligt tydeligt formuleret, men det kan i hvert fald ikke gå helt galt, hvis man læner sig op ad WCAG-standarden.

Og ja, det kan godt lyde som en sur pligt, men måske er det slet ikke så tosset, at sikre man kan gennemføre et køb uden en mus på jeres site, eller sørge for at blinde også kan finde rundt hos jer. Det er nemlig helt op mod 30% af danskerne i den købestærke alder, der har et større eller mindre handicap. Og så er det heller ikke dumt for jeres SEO, det giver nemlig mere trafik og i sidste ende højere salg.

2. AI

Du havde nok gættet, at den her ville være på listen. Kunstig intelligens er stort set umulig at komme udenom. Der går nærmest ikke en uge uden at grænserne, for hvad der kan generes med enkle prompts, rykker sig. I 2025 bliver teknologien mere moden, hurtigere, bedre og skaber lidt færre billeder med 6-8 fingre på hænderne. Det er dog ikke den allerstørste AI-trend. Nej, det bliver de helt konkrete løsninger, der rent faktisk skaber resultater. De famøse ti fugle skal rykke ned fra taget og ind i hænderne på e-handlerne. I 2025 er det ikke længere nok at snakke om AI, hvis ikke man kan bygge løsninger, der rent faktisk virker og skaber værdi.Teknologien er klar, så nu er det på tide at slippe den fri til for eksempel at skrive jeres billedtekster, kategorisere jeres søgninger eller organisere jeres kundehenvendelser. 2025 er simpelthen den fremtid de sidste års webinarer om ”The Future of e-commerce” har handlet om.

Trends_2024_bæredygtighed

3. B2B e-handel bliver mere som B2C

Det er en udvikling, der har været i gang længe, men vi begynder for alvor at se det ske. Det viser sig simpelthen at B2B-indkøbere handler ind på nettet i deres fritid. De er blevet vant til, hvor enkelt det kan være at handle B2C og det så de også gerne i deres arbejdsliv. En virkelig interessant og også lidt skræmmende statistik, der underbygger det lyder at 60% af indkøberne foretrækker at handle via webshops, men kun 35% af sælgerne stiller den mulighed til rådighed for kunderne. Det er altså et gap på hele 25%. Det eneste sted, hvor mismatchet i præferencer er større, er hos den kørende sælger. 53% af virksomhederne der sælger bruger kørende sælgere. Kun 22% af indkøberne bryder sig om at bruge den løsning. Av. Til sammenligning er det vist efterhånden også de færreste B2C-kunder, der køber ved dørsalg.

I 2025 bør energien ligge i at udvikle gode kundevenlige webshops, der giver B2B-indkøberne lidt af mere af den købsoplevelse, de er vant til, når de handler privat.

4. Knap så Composable, men mere connected

Composable Commerce har længe været en af de mest buzzende buzzwords i e-commerce. Og med god grund. Idéen om at kunne sammensætte en best-of-breed-løsning, der er enkel at pivotere med og udbygge er meget tillokkende. Idéen er god, men virkeligheden ser desværre lidt anderledes ud. Fuldt composable setups bliver hurtigt uoverskuelige og det er efterhånden totalt umuligt at bedømme hvilket system, der egentlig er det bedste – især når det kommer til, hvilket der er bedst i sammenspil med andre systemer. I 2024 lavede Chiefmartec en optælling af marketingsystemer i markedet lige nu og talte til 14.106 forskellige systemer. Find lige nålen i tech-stacken.

Vi er derfor blevet fortalere for connected composable, hvor man går efter et composable set-up, der er baseret på et gennemtestet fundament. Det vil sige, at jeres e-handelsløsning har en operationel kerne af systemer, der er verificeret til at arbejde godt sammen. De systemer er stadig bygget composable, så det er stadig enkelt at koble nye micro services og systemer på, men hele jeres set-up er ikke et stort kludetæppe, fordi I ved at fundamentet altid fungerer. Connected Composable gør time-to-market kortere og giver jer større sikkerhed.

Trends_2024_quick_commmerce

5. Det store udland

Vi begynder nu for alvor at se succesfulde e-handelsløsninger blive et springbræt til internationalisering af virksomheder. I Danmark har virksomheder som Matas og BabySam gjort sig bemærket med store opkøb på tværs af Skandinavien det seneste år. Det skyldes blandt andet, at de har opnået en digital modenhed med webløsninger, der enkelt kan udbygges og konsolideres med nye markeder. Det kræver virkelig solide datastrukturer at tage nye virksomheder ind, der ikke nødvendigvis er styret af samme ERP-systemer og datalogikker. Det kræver et fleksibelt fundament for forretningen, der enkelt kan udvides og adoptere en ny virksomhedsgren. Hvis fundamentet er i orden, giver det til gengæld mulighed for at starte et eksporteventyr, der kan vokse langt ud over landegrænser. Det er nemlig, det fantastiske ved e-handel: landegrænser er bare adgangsportaler til et større kundegrundlag.

I 2025 vil flere virksomheder med moden e-handel og omnichannel lave markante opkøb i udlandet.

6. Taber Temu mon pusten?

Nok er der muligheder i udlandet, men der er også nogen der ser det mere som en trussel. Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at det kinesiske wunderkammer af billigt ragelse, Temu, har gået sin sejrsgang. De er danskernes næstmest brugte webshop på trods af gentagne advarsler om dårlig produktsikkerhed og kvalitet. Spørgsmålet er bare om udviklingen fortsætter ufortrødent eller om forbrugerne snart har nået et mæthedspunkt. 3 ud af 4 danskere er bekymrende for produktsikkerheden. Og 6 ud 10 ville ikke blive glade for en julegave købt hos Temu. Samtidig er der også mange skrækhistorier om elendige retursystemer og ikkeeksisterende kundeservice. Man skal ikke læse længe på Temu’s Trustpilot for at forså, hvorfor deres NPS ligger på horrible -8.

Derfor bliver det spændende at følge udviklingen i 2025. Vil kunderne vende tilbage og købe igen, eller har de fået brændt nallerne en gang for meget på den kinesiske drage? Vi tror at Temu begynder at tabe terræn igen – ligesom vi så det med Wish for et par år siden.

7. Hyperpersonalisering

Her kommer noget meget lidt chokerende: Folk elsker indhold, der er tilpasset lige netop dem. Nu har vi bare fået langt større muligheder for at give dem det. Det kræver dog at vi opbygger content anderledes i vores CMS’er. I fremtiden vil to brugere aldrig blive mødt af præcis den samme side. Den skal i langt højere grad være tilpasset den enkeltes præferencer. Det kræver en opbygning af jeres sites, der i langt højere grad end i dag består af dynamiske content-blokke. Hver af de her blokke kan i princippet se ud på tusinder af måder. Alt efter om den besøgende på jeres site er interesseret i hørbukser eller hovedbeklædning. Et billede på jeres site er ikke bare ét billede. Det er et katalog af tilpasningsmuligheder til den enkelte besøgende, så I altid er så relevante som overhovedet. For helt ærligt, hvem gider at se på ridestøvler, hvis de er vilde med badminton? Når webshops har 10.000+ varer at finde rundt i, er der nødvendigt med lidt personaliseret assistance, ellers drukner kunden i mulighederne.

8. Bæredygtighed

Der er ingen tvivl om at bæredygtighed er vigtigt og fylder meget i branchen, men spørgsmålet er hvorfor det fylder? For forbrugerne har det fyldt det samme meget længe. Siden 2019 har det omtrent været 50% af forbrugerne, der mener at bæredygtighed har stor eller nogen betydning, når de handler på nettet. Det rykker sig ikke afgørende i den ene eller den anden retning, men når man spørger forbrugerne til deres primære grunde til at handle online, er bæredygtighed ikke i top. Det er varens pris – nærmere bestemt at den er billigere på nettet.Prisen overskygger bæredygtighed for den generelle forbruger. Det ændrer dog ikke på, at der er en gruppe for hvem bæredygtighed, er meget vigtigt. De store bæredygtighedstrends kommer dog nok i virkeligheden fra lovgivningspres, da det sker mange reguleringer lige nu. Forbrugerombudsmanden slår hårdt ned på greenwashing og der er regler på vej om både udvidet producentansvar for emballagehåndtering og Digital Product Passports. Bæredygtighed bliver i højere grad et vilkår og noget alle er nødt til at forholde sig til. Det er ved at blive en del af det grundlæggende regelsæt.

Trends_2024_virtual_shop_anssistant

9. Sikkerhed

Nettet er desværre ikke blevet et mere sikkert sted at færdes de seneste år. Der bliver flere og flere snedige metoder til at fravriste uskyldige mennesker deres sparepenge og personoplysninger. Samtidig er det blevet meget kosteligt ikke at have styr på, hvor dine brugeres data er og præcis hvad de bliver brugt til. Det har blandt andet GDPR sørget for. Sikkerhed er derfor kun blevet vigtigere for dig og dine kunder de seneste år. Det betyder også, at det er blevet afsindigt vigtigt for leverandører at kunne dokumentere, at de behandler data på den rigtige måde og at ingen risikerer et læk af vigtige oplysninger. ISAE 3000 certificeringen er for eksempel kommet i høj kurs. Det er simpelthen for dyrt og for risikabelt at arbejde med leverandører, der ikke kan leve op til de sikkerhedskrav vores komplekse digitale verden stiller.

10. Retail media

Retail Media bliver ved med at være en trend – og det gør det ganske enkelt, fordi det giver mening for både annoncørerne og webbutikkerne, der stiller digital spalteplads til rådighed. Statista vurderer, at den digitale Retail Media annoncering i Europa vil mere end fordobles fra 2022 til 2026, fra ca. 11 milliarder euro til 24 milliarder euro. Det er helt afsindigt mange penge og er godt på vej til at blive en af de vigtigste indtægtskilder for de store onlineforretninger.

Selv for kunderne kan retail media være positivt, fordi det potentielt kan præsentere dem for helt nye produkter, de kunne være interesseret i. Her er det vigtige dog, at de digitale butikker sørger for at holde sig til endemiske produkter i annonceringen. Det vil sige produkter, de i forvejen kunne have fundet på at sælge. Ellers udhuler annonceringen butikkens brand og forbrugertillid. Matas kan sagtens udstille parfumer gennem retail media, men de skal ikke til at sælge all-inclusive rejser til Marokko. Det ville svække brandet.

Tak fordi du læste med!

Og således ser der ud ved indgangen til Anno Domini 2025. Vi giver selvfølgelig ingen garantier for hvordan fremtiden udvikler sig, men det kunne snildt komme til at se sådan her ud.Vi følger op på de væsentligste trends og tendenser hele året i gennem, og du kan få opdateringerne direkte i din indbakke, så du ikke behøver at sidde og refreshe vores hjemmeside i tide og utide. Vi sender dig en mail cirka en gang eller to om måneden, så det ikke vælter din indbakke.

Insights

De seneste nyheder, insights og tendenser fra Hesehus

Bliv opdateret på de nyeste B2B trends, så du er klar til begejstre jeres kunder i 2025. Vi dykker bl.a. ned i Hesehus' cases til vores webinar d. 20. november.
Årets største tilbudsfest er lige rundt om hjørnet - og er du klar? Download vores white paper og få en indsigt i, hvad vi kan forvente af årets Black Friday - samt, hvordan din webshop bliver klar.
Webtilgængelighed: Hvad, hvorfor og hvordan? Bliv klogere på WCAG inden de nye regler træder i kraft i juni 2025.